Home page   /   Nieuws   /   Dossier   /   Internetbronnen


Solidariteit met strijd tegen waterprivatisering in Cochabamba

Gezamenlijk bezoek aan kantoor van ING-Trust

Teleport Boulevard 140 Amsterdam
Donderdag 5 september, 10.00 uur verzamelen op het plein voor Station Sloterdijk

Begin 2000 is de bevolking van de Boliviaanse stad Cochabamba in opstand gekomen tegen de privatisering van het drinkwater. Het concern dat het drinkwater over had willen nemen - geleid door de Amerikaanse multinational Bechtel - eist nu 25 miljoen dollar schadevergoeding. Daarbij speelt de Nederlandse bank ING een belangrijke rol als officiŽle vestiging van de 'holding' (IWH, International Water Holding b.v.) die een meerderheidsaandeel in het geprivatiseerde drinkwaterbedrijf had. Een soort administratieve parkeerplaats voor Bechtel dus, die het ook mogelijk maakt dat haar claim van 25 miljoen voorkomt bij een soort rechtbank van de Wereldbank.

Op dit moment is Osvaldo Pareja, een vertegenwoordiger van de 'Coordinadora de Defensa del Agua y de la Vida' in Nederland om informatie te geven over deze kwestie. De 'Coordinadora' is de koepel van organisaties die de privatisering bestreden hebben en ongedaan hebben gemaakt, waarna ze een democratisering van de waterleidingmaatschappij afgedwongen hebben.

We hebben geprobeerd een afspraak te maken voor een gesprek tussen Osvaldo Pareja en een vertegenwoordiger van de directie van de ING. Ondanks herhaaldelijk aandringen heeft de ING hier niet op gereageerd. Om deze reden zullen we donderdagochtend samen met Osvaldo Pareja toch naar het kantoor gaan en een gesprek eisen. Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen Osvaldo willen vergezellen en roepen daarom iedereen op om mee te gaan. We vertrekken vanaf het plein voor Station Sloterdijk, waar om 10 uur ('s morgens) verzameld wordt.

De voornaamste eis is dat ING-trust zijn dienstverleningaan IWH bv. met onmiddellijke ingang stopzet.

's Avonds zal er om 20.00 nog een informatie-avond over de kwestie zijn in het Latijns Amerika Centrum (Nieuwe Herengracht 29 Amsterdam)

Voor meer informatie Pablo Noticias, (020-6229781).

Voor informatie over Latijns Amerika: Platform Latijns-Amerika in Nederland

Nieuws over de campagne in Nederland


Meer informatie: XminY Solidariteitsfonds
Keizersgracht 132 / 1015 CW Amsterdam / tel: 020-6279661 / e-mail: kh@xminy.nl