Nieuws   /   Dossier   /   Internetbronnen English

Solidariteit met strijd tegen waterprivatisering in Cochabamba


Het terugdraaien van de privatisering van de watervoorziening van Cochabamba, de derde stad van Bolivia, is een van de bekendste recente 'overwinningen' in de strijd tegen neo-liberale globalisering.

Een door Bechtel (VS) en Edison (ItaliŽ) geleid consortium verwierf in november 1999 een 40-jarige concessie voor de watervoorziening in Cochabamba, maar moest zich na een volksopstand tegen extreme tariefsverhogingen een paar maanden later terugtrekken. Via een in Amsterdam geregistreerde brievenbusfirma eisen hoofdbelanghebbenden Bechtel en Edison nu van de Boliviaanse regering een buitensporig hoge 'schadevergoeding' van 25 miljoen US$.

Volksorganisaties in Bolivia en organisaties die actief zijn in de internationale anti-globaliseringsbeweging voeren campagne om te voorkomen dat Bechtel en Edison zich aan het terugdraaien van de waterprivatisering kunnen verrijken.

Ook vanuit Nederland wordt deelgenomen aan deze internationale campagne. Deze website fungeert daarbij als centraal informatiepunt. Als onderdeel van de campagne zal in het voorjaar van 2002 in Amsterdam een internationaal tribunaal plaatsvinden, waarop de multinationals, de Wereldbank en de Nederlandse Staat aangeklaagd zullen worden.


Meer informatie: XminY Solidariteitsfonds
Keizersgracht 132 / 1015 CW Amsterdam / tel: 020-6279661 / e-mail: kh@xminy.nl